Het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord ondergaat een transformatie van een industrieel havengebied uit het verleden naar een moderne plek om te wonen, werken en recreëren. South Dock ligt in de loop tussen de aanmeerplaats van de veerpont, kantoren, woningen en een nieuw stadsveld voor recreatie op een oude scheepshelling.
Beelden
Nieuw stukje stad
Het blok bestaat uit zeven aaneengeklonken gebouwen, waaronder een toren met achttien etages. De plint bevat winkels en woonwerkwoningen, de woonwerkwoningen liggen onder een arcade . Er is parkeerruimte op een ondergrondse laag en onder een opgetild dek. Op het dek ligt de binnentuin, met de bergingen en fietsenstallingen. Vanaf de twee etage vind je circa 230 woningen van allerlei groottes en soorten.
Kruip-door-sluip-door
Dit grootstedelijke bouwblok is Fase 3 van de ontwikkeling van de Pontkade. Fase 1 en 2 zijn door Pi de Bruijn van Cie ontworpen. De grens tussen de bouwblokken is helder, maar er zijn doorkijkjes en doorgangen naar de binnentuin van Fase 3 gecreëerd. De trappenpoort en het tussenpad geven het binnenhof een intiem en informeel karakter.
Heden en verleden
Het NDSM-terrein ademt het industriele verleden en dat zal ook zo blijven. In de architectuur van Fase 3 zijn daarom ook oude thema’s verwerkt. De gebouwen hebben een leesbare constructie in de gevels en er wordt gebruik gemaakt van materialen als baksteen, staal en keramisch materiaal. De straatnaam is, net als oude bedrijfsnamen, met grote letters op een van de gevels geverfd.