De singelgracht van Zwolle is een van de meest gave in Nederland. Het grenst aan het plangebied waar Urhahn met Moke Architecten een stedenbouwkundig plan voor ontwikkelde. De nieuwe buurt verbindt de zakelijkheid van rechtbank en provinciehuis, met het groene karakter van de singel en de atmosfeer van de flankerende wijken. Succesfactor? Ondergronds parkeren.
Beelden
Groen en blauw wonen midden in de stad
De nieuwe woonbuurt vormt een groene schakel tussen Park Weezenland en de groenstructuur van de singel. De gebouwen staan verspreid in een parkachtige openbare ruimte met een variatie aan kronkelende paden en tuintjes.
Diezelfde groenstructuur zorgt ook voor regenwaterretentie. De natuurlijke opslagcapaciteit van de grondlaag is groot genoeg om zware regenbuien te bergen en geleidelijk in het watersysteem te laten lopen. Het Almelose Kanaal begrenst de nieuwe buurt aan de noordzijde.
Succesfactor: ondergronds parkeren
Weezenlanden Noord voelt als een woonwijk en park tegelijkertijd. De verbinding tussen de woningen bestaat niet uit wegen, maar voornamelijk uit paden. Dit is mogelijk vanwege de uitgebreide ondergrondse parkeerstructuur.
Menselijke maat en variatie
De gebouwen in de wijk wisselen bijna allemaal van hoogte, terwijl er drie bovenuit steken. De woningen en voorzieningen in de plint geven de buurt een levendige en transparante uitstraling, wat belangrijk is voor een wandelgebied. In de hoogte hebben de gebouwen juist een fijnere korrel, zodat er een soort kleinschaligheid ontstaat. In combinatie met de paden, groenpartijen, hofjes en tuintjes, is het er daardoor aangenaam wonen en ontspannen.